Meny


Välkommen till Lao Wai
Lao Wai är en kinesisk vegetarisk restaurang. Våra rätter är särskilt utvalda för att ge känslan av det genuina kinesiska köket.

För att förhöja den känslan rekommenderar vi dig att »äta kinesiskt« såsom kineserna gör. Det betyder att i ett sällskap på två eller flera, beställer man olika rätter som sedan delas av alla. I Kina finns inte »min« mat och »din« mat på olika fat, utan rätten placeras i mitten av bordet och alla i sällskapet tar lite från fatet till sin egen risskål. Maten äts sedan ur risskålen med pinnar och då och då fyller man på från mittenrätten. När de andra rätterna kommer äts de på samma vis. På det här sättet får alla smaka på allting.

Lägg märke till att rätterna inte serveras samtidigt. Varje rätt tillagas individuellt och serveras en åt gången och bör ätas utan dröjsmål. Tiden mellan tillagningen och inmundigandet måste hållas till ett minimum för att inte förlora smak och konsistens. Detta är ytterligare ett skäl att äta kinesiskt: inget dröjsmål och maten är alltid fräsch, direkt från woken.

Finns det något bättre sätt att avnjuta en måltid?

Alla våra rätter är veganska.
Vi använder inte natriumglutamat.

 


 

FÖRRÄTTER

1. Hai Dai Dou Bao
Kombu-alger och tofublad stuvas i kryddad sojasås och toppas med sesamfrö och salladslök.
90:–

2. Ma La Hou Tou Gu
Kinesisk taggsvamp marineras i chili-och Sichuanpepparolja, koriander och rostad vitlök. Serveras med jordnötter och salladslök.
95:–

3. Liang Ban Dou Fu
Silkeslen tofu serveras med tångkaviar, noriflingor, sesamfrö och grön löksås.
85:–

4. Liang Ban Ju Ruo Si
Shirataki nudlar, sojaprotein, vitlök och koriander marineras i en kryddig chili-lime sås
90:–

 


 

SOJAPROTEINRÄTTER

Till våra sojaproteinrätter använder vi GMO-fritt sojaprotein.

12. Gong Bao Su Ji
Populär Sichuanrätt med sojakyckling, torkad chilipeppar, vitlök, paprika, champinjoner, minimajs och rostade jordnötter i en kryddstark sås. (Chilipepparn rostas lätt i olja för att smaksätta rätten, de ska ej ätas.)
210:–

13. Sha Cha Su Rou
Sojakött stuvas med shiitake, vattenspenat, kinakål, taro och broccoli i en smakrik sås.
210:–

15. Yu Xiang Su Ji
Kryddstark Sichuanrätt med sojakyckling, molnöronsvamp, bambuskott, vattenkastanjer, salladslök, chili, vitlök, ingefära och basilika.
210:–

16. Zi Ran Su Rou
Kryddstark och smakrik sojakötträtt från Xi´an med paprika, rödlök, long beans, chili, vitlök, kummin och koriander.
210:–

 


 

TOFURÄTTER

Till våra tofurätter använder vi färsk ekologisk tofu.

21. Xiang Shao Dou Fu
Mild och smakrik tofurätt med färsk shiitake, salladslök, vitlök, koriander, selleri och sesamfrö.
195:–

22. Ma Po Dou Fu
Populär tofurätt från Sichuan. Kryddstark och aromatisk med sojaköttfärs, chilibönsås, vitlök, ingefära, salladslök och Sichuanpeppar.
195:–

24. Jia Chang Dou Fu
Kryddstark Sichuanrätt med rökt tofu, taro, shiitake, chili, minimajs, vitlöksskott, sockerärtor och svarta bönor.
220:–

25. Qing Hui Bai Ye
Mild och delikat rätt med bai ye (en len och mör tofuprodukt), färsk shiitake, enokisvamp, ginkgonötter, pak soi och gojibär.
220:–

26. Hai Xian Dou Fu
»Havets frukter« (sojascampi, wakame-alger och ostronskivling), pak soi och mjuk tofu tillagas i en ingefära-salladslöksås.
220:–

 


 

ÖVRIGA RÄTTER

32. Shi Jin Chao Gu
Färsk shiitake och andra delikata svampar wokas med vitlök, chilipeppar och basilika (alt. koriander).
210:–

33. Ma Yi Shang Shu
Kryddstark rätt från Sichuan med glasnudlar, sojaköttfärs, chilisås, vattenkastanjer, sojabönor, lime och koriander.
210:–

34. Qing Chao Shu Cai
Blandade grönsaker wokas med vitlök och ingefära.
175:–

35. Kong Xin Cai
Morning glory (asiatisk vattenspenat) snabbwokas med chilipeppar och vitlök.
155:–

36. Ru Yi Hui Cai
Pak soi, sparris och strimlad sojaskinka snabbwokas med vitlök, ingefära och morotsolja.
185:–

 


 

EFTERRÄTTER

41. Bing Qi Lin
Vår egen hemgjorda glass.

Sojamjölkbaserad glass
• Pistasch – kardemumma – bergamott
• Apelsin – chili – ingefära
75:–

Kokosmjölkbaserad glass
• Kaffe – palmnektar
• Pandanblad (en aromatisk tropisk växt)
75:–

Rismjölkbaserad glass
• Litchi – citrongräs
• Sött saké – rom – russin
75:–

 


 

KAFFE

Vårt kaffe är en blandning av två ekologiska kaffebönor från utvalda gårdar i Brasilien och Panama. Rostad av Sveriges främsta kaffehantverkare David Haugaard.

Espresso
Elegant bärig med saftig sötma och mjuk syra.
35:–

Cappuccino
Med vår färska hemgjorda sojamjölk förvandlas denna cappuccino till en krämig och chokladig »efterrätt«.
35:–

 


 

TE

E = Ekologiskt

1. Tie Guanyin Li Li Xiang (oolong) Fujian, Kina (E)
Ett Tie Guanyin av mycket hög kvalitet som har mjuka och fylliga aromer med inslag av syren och kronärtskocka samt en lång och gräddig avslutning. Kinas mest berömda oolongte och ett utmärkt val till både milda och kryddiga maträtter.
85:–

2. Hong Dancong (svart oolong) Guangdong, Kina (E)
Fenixberget i norra Guangdong är känt för sina exklusiva oolongtéer som tillverkas av blad plockade från gamla teträd. I detta fall har teblad som traditionellt används för att tillverka oolong använts för att tillverka ett sällsynt och utsökt svart te. Här finns en fruktighet som minner om lychee och persika och en mjuk, fyllig och lång smak.
85:–

3. Gaoshan Wulong (oolong) Taiwan
Ett höghöjdsoolong från Alishan bergsområde i Taiwan med rena flyktiga och fräscha aromer av liljor och kronärtskocka och en lång och mjuk avslutning.
85:–

4. Sencha Kirishima (grönt) Kagoshima, Japan (E)
Ett japanskt grönt te från landets södra spets. De späda bladen har ångats varsamt och teet uppvisar en uppfriskande smak med en mjuk och klar grönska.
85:–

5. Jasmine Pearls (grönt) Fujian, Kina
Ett förstklassigt grönt te som handrullas till små pärlor och smaksatts upprepade gånger med doft från färska jasminblommor. Det är mjukt och friskt med ljuvliga jasminaromer och är utmärkt val till både milda och kryddiga maträtter.
85:–

6. Bai Mu Dan (vitt) Fujian, Kina
Bai Mu Dan passar bäst till de mildare rätterna och är en utmärkt introduktion till vita téer. Det är odlat i ursprungsområdet för vitt te och består av en späd vårskörd där endast knopp och två blad plockats. Sammetslen munkänsla och subtila aromer av aprikos parat med en mjuk nötighet.
85:–

7. Zhengshan Xiaozhong Teji (svart) Fujian, Kina (E)
Många har druckit Lapsang Souchong, men få har provat originalet från Wuyiberget. Zhengshan Xiaozhong Teji görs på den spädaste vårskörden och till skillnad från lägre grader genomgår detta te inte en rökningsprocess. Det har en mjuk och välbalanserad smak med en elegant fruktighet och endast en antydan av rökta toner. Ett ypperligt val till Sichuan-rätterna.
85:–

8. Man Lai Shan 2010 (púer) Yunnan, Kina (E)
Ett ypperligt årgångste från 2010 med fyllig och kraftfull kropp, inslag av torkade frukter och en antydan till rökighet. Bladen skördas från vildväxande gamla teträd i Yunnanprovinsen. Passar särskilt bra till de mer kryddstarka rätterna.
85:–

 


 

Vi serverar även ett urval av vin och öl

 


Förrätter
Sojaproteinrätter
Tofurätter
Övriga rätter
Efterrätter
Kaffe
Te

Lao Wai Vegetarisk Restaurang Stockholm kinesisk Sichuan Taiwan Gao Shan Yuan Tea and Dim Sum

www.cristiannorlin.net
Länk till "Om Lao Wai"Om Lao Wai" Länk till sitens startsida Link to English version of the site Lunchmeny